© Sampo Haapamäki 2023

säveltäjä composer

 

KIRJO (2006)

bassoklarinettikonsertto

35'


solisti ja 26 muusikkoa:

soolobassoklarinetti +

2212/1 alttosaksofoni/2110/01/0, jouset (2-2-3-4-2)


tilannut Heikki Nikula

omistettu Heikki Nikulallekantaesitys: 20.8.2006

Avanti! kamariorkesteri, joht. Susanna Mälkki

Heikki Nikula, bassoklarinetti

Helsingin juhlaviikot


17.1.2008

Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Dmitri Slobodeniouk

Heikki Nikula, bassoklarinetti

Finlandia-talo, HelsinkiOhjelmateksti


Konserton nimi Kirjo viittaa erilaisten tekstuurien, harmonioiden, tempojen ja kokonaisten tyylien peräkkäisyyteen, samanaikaisuuteen tai yhteen-kietoutumiseen. Teoksessa on kolme osaa, ja ne soitetaan peräkkäin tauoitta. Osien erilaisuus suhteessa toisiinsa ja kolmannen osan spektralistiset harmoniat ovat osaltaan luomassa otsikon lupaamaa laajaa kirjoa. Konserton toisessa osassa solisti improvisoi kadenssin.


Teoksen Kirjo säveltämisen aikaan opiskelin ensimmäistä lukuvuottani New Yorkissa, Manhattanilla. Sen on sanottu olevan pienoismaailma. New Yorkia voisikin kuvata pikemminkin adjektiiveilla monikulttuurinen ja kirjava kuin yksikulttuurinen ja yhtenäinen. Etniset kaupunginosat chinatowneineen, pikkuitalioineen, harlemeineen ja downtowneineen antavat rönsyilevyydessään fyysisen muodon kaupungin monisyiselle karaktäärille. Ajatus kaupungin muodosta poiki analogian kirjavaan teokseen. Konsertossa Kirjo on jotain ajatusleikin kaltaista, ja haastoinkin teoksessa oman käsitykseni rajoja kokonaismuodosta.


Kirjo on omistettu Heikki Nikulalle, joka on myös tilannut teoksen. Heikki on monipuolinen, kokenut ja loistava muusikko. Oli kunnia saada kirjoittaa ensimmäinen koskaan säveltämäni konsertto hänelle. Monet sessiot Heikin kanssa ennen sävellysprosessia ja sen aikana tutustuttivat minut bassoklarinetin mahdollisuuksiin, muun muassa yli neljän oktaavin äänialaan.


Sampo Haapamäki