CONCEPTION (2012)

kaksoiskonsertto

neljäsosasävelaskelkitaralle,

neljäsosasävelaskelharmonikalle

ja orkesterille

30'


solistit ja 41 muusikkoa:

sooloneljäsosasävelaskelkitara (vahvistettu) +

sooloneljäsosasävelaskelharmonikka (voidaan vahvistaa) +

2 huilua (2. huilun lisäsoitin pikkolo), 2 oboeta,

1 B-klarinetti, 1 B-bassoklarinetti, 2 fagottia,

2 käyrätorvea (in F), 2 C-trumpettia,

patarummut, 1 harppu, 8 I viulua, 7 II viulua,

5 alttoviulua, 4 selloa,

3 kontrabassoa (5 kieltä, matalin kieli H)tilannut Tapiola Sinfonietta

omistettu Veli Kujalalle ja Juuso Niemisellekantaesitys: 25.4.2014

Juuso Nieminen, neljäsosasävelaskelkitara

Veli Kujala, neljäsosasävelaskelharmonikka

Tapiola Sinfonietta

Hannu Lintu, kapellimestari

Tapiolan kirkko

Espoo
ohjelmateksti


Conception (2012, 30 min) on kaksoiskonsertto neljäsosasävelaskelkitaralle, neljäsosasävelaskelharmonikalle ja 41 hengen orkesterille. Sävellyksen on tilannut Tapiola Sinfonietta. Teoksessa on kolme osaa, joista toinen ja kolmas soitetaan yhteen. Kolmannessa osassa olevan kadenssin rakenne on kahtalainen, se koostuu sekä täysin vapaasta että strukturoidusta solistien improvisaatiosta.


Juuso Niemisen neljäsosasävelaskelkitaran on rakentanut Keijo Korelin vuonna 2014. Neljäsosasävelaskelkitara on normaalilla virityksellä varustettu tavallinen 6-kielinen konserttikitara, johon on koko otelaudan matkalta puolisävelaskelittain olevien nauhojen väleihin kuhunkin lisätty nauha. Siten samalla kielellä soitettaessa vierekkäisten nauhojen väli on neljäsosasävelaskel (puolisävelaskeleen sijasta).


Veli Kujala on keksinyt neljäsosasävelaskelharmonikan vuonna 2004. Neljäsosasävelaskelharmonikan merkittävin ero standardiin konserttiharmonikkaan verrattuna on, että sen kielipenkit on vaihdettu neljäsosasävelaskelkielipenkkeihin, joilla voi tuottaa miltei viisioktaavisen täysneljäsosasävelaskelasteikon. Neljäsosasävelaskelkielipenkit on suunnitellut Veli Kujala ja rakentanut Pigini, harmonikkatehdas Italiassa, vuonna 2006. Sekä neljäsosasävelaskelkitarassa että neljäsosasävelaskelharmonikassa käytetään tasavireistä neljäsosasävelaskelviritysjärjestelmää, jossa oktaavi on jaettu 24 yhtä suureen osaan.


Nykyään monet säveltäjät ovat kiinnostuneet käyttämään mikrointervalleja. Tämä on synnyttänyt tarpeen kehittää lisää instrumentteja, joilla niitä voidaan tuottaa. Neljäsosasävelaskelkitara ja neljäsosasävelaskelharmonikka ovat eräitä vastauksia tähän tarpeeseen.


Kaksoiskonsertto Conception on omistettu Veli Kujalalle ja Juuso Niemiselle.


Sampo Haapamäki

© Sampo Haapamäki 2023

säveltäjä composer